Duinen van Chegaga, kamelentrektocht


Algemene informatie

dromedaris trekking, desert, woestijn

Ten zuiden van Ouarzazate, voorbij de laatste uitlopers van het Anti-Atlasgebergte begint het uitgestrekte woestijnplateau van de Draa. De rivierbedding van de Draa loopt over meer dan 700 km lang naar de Atlantische oceaan. Deze rivierbedding vormt de noordelijke grens van de Sahara en was in de oudheid de langste rivier van Marokko. Tegenwoordig geeft het water van de Draa voeding aan een prachtig lint van palmentuinen, die zich uitstrekken tot aan Mhamid, alvorens te verdwijnen in het zand. Voorbij Mhamid vinden we dan ook de mooiste Sahara landschappen van Marokko. Tijdens uw kamelen (dromedaris) trektocht kunt u dit schitterende landschap van duinen, opgedroogde meren en afgelegen oases, die bezocht worden door nomaden op hun kamelen doorkruisen in het ritme van de dieren, genietend van de stilte. 

Reisperiode:

Oktober tot april

Reisschema

Dag 1:            Vlucht naar Marrakech
Dag 2:           Transfer Marrakech – Tamdaght
Dag 3:           Tamdaght – Mahmid – Ras Nkhel
Dag 4;           Kamelen trektocht
Dag 5:           Kamelen trektocht
Dag 6:           Kamelen trektocht
Dag 7:           Kamelen trektocht
Dag 8:           Kamelen trektocht
Dag 9:           Transfer einde tocht -Tazenakht – Marrakech
Dag 10:         Marrakech
Dag 11:         Marrakech – transfer vliegveld

Reisschema uitgebreid

Dag 1  Aankomst in Marrakech

Vertrek per internationale vlucht naar Marrakech. Na aankomst op de luchthaven wordt u welkom geheten door uw gids en naar uw accommodatie gebracht. U overnacht naar keuze in een  riad of hotel. ’s Avonds kunt u alvast een kijkje nemen op de Jemaa el Fna. Dit wereldberoemde marktplein is bekend om zijn verhalenvertellers, slangenbezweerders, waarzegsters, vuurspuwers, gnawa dansers en andere artiesten en verandert elke avond in een openlucht restaurant. Op dit ‘plein van de dood’ werden vroeger publieke terechtstellingen uitgevoerd waarna de hoofden van de daders ,slachtoffers, werden tentoongesteld.

Dag 2. Transfer Marrakesh – Tamdaght
Na het ontbijt rijdt u over de Tizi ’n Tichka pas richting het zuiden. De Tizi ’n Tichka is een goede moderne autoweg, die Marrakech verbindt met de woestijngebieden in het zuid-oosten. Het hoogste punt, de Tizi ’n Tichka pas, is gelegen op 2260 meter. De weg voert u dwars over het Hoge Atlasgebergte en biedt geweldige uitzichten over de bergen en valleien. Onderweg bezoekt u de Kasbah van Talouet en passeert u talloze dorpjes. Ten zuiden van de pas ligt Ait Ben Haddou met haar spectaculaire kashba. U verkent het kasbah complex en klimt naar de agadir (=versterkte graanopslagplaats) van waaraf u een prachtig uitzicht heeft over de vallei. Het is terecht een UNESCO site. Daarna rijdt u door naar uw  plaats van overnachting.

Dag 3    Tamdaght – Mahmid – Ras Nkhel
U vervolgt uw reis naar het zuiden, richting Ouarzazate. De tocht voert u door de schitterende vallei van de Draa, een grote Marokkaanse rivier die ontspringt in het Atlasgebergte. U ziet prachtige kashba’s en rijdt uitgestrekte gebieden waar  dadelpalmen groeien. U passeeert de plaatsen Agdz, Zagora, Tagounit, Oulad Driss en tenslotte bereikt u Mhamid, waar u wordt opgewacht door uw begeleiders. Zodra alle bagage is overgeladen op de dromedarissen, maakt u uw eerste wandeling. U steekt de oued (= droge rivierbedding) van de Draa over en loopt naar het einde van de palmen tuin (Ras Nkhel) waar u uw eerste kamp zult opslaan. Als de tijd het toelaat, kunt u nog  wandelen in de omgeving. U  eet een heerlijke maaltijd van onze  kok en slaapt in een tent op een aangenaam matras.

Dag 4 Trektocht
Na het ontbijt loopt u de bewoonde wereld uit. U komt door een bos van tamaris bomen, die langs de rivierbedding van de Draa staan. Daarna steekt u het plateau van Sidi Naji over en slaat uw kamp op vlakbij de Maraboet ( = wijze man) van Sidi Naji. (Looptijd: 4,5 uur).

Dag 5 Trektocht
Na het ontbijt loopt u richting het westen en komt steeds dieper in de grote woestijn terecht. Langzaam verdwijnen de tamaris bomen uit het landschap. Duinen vullen het landschap en na 5 uur  lopen bereikt u de erg (=duinen reeks) van Zaher, uw kampeerplek.

 Dag 6. Trektocht
Na het ontbijt koerst u richting het noorden en vervolgens weer naar het westen. U steekt de droge rivierbedding van de Draa over, een vlakte van zand en keien en passeert een verlaten dorpje, genaamd El Bloc. Hier ziet u sporen van een oud irrigatiesysteem. Aan het einde van uw wandeltocht (5 uur lopen) bereikt u de erg Sedrat, waar u midden in het duinen gebied uw tenten opslaat.

Dag 7    Trektocht
U bent nu midden in de grote Sahara, overal om u heen zijn er duinen, zover het oog strekt. De Hamada (= rotsplateau in een woestijngebied) van de Draa en de Jbel (= berg) Bani bepalen aan de horizon het landschapsbeeld. U zult verbaasd zijn over de vele kleuren die men ziet. De duinen van Chegaga vormen vanavond uw kampeer plaats. Aan het einde van de middag beklimt u de hoogste duin, genaamd Abidlia, om er van de zonsondergang te genieten. U overnacht weer in de duinen in uw kamp.

Dag 8    Trektocht
In het langzame ritme van de kamelen loopt u het duinen gebied van Chegaga uit. Onderweg komt u waarschijnlijk wel nomaden tegen, die hier verblijven in hun bedoeïenen tenten. U bereikt de prachtige duinen van de erg Ighoul, waar u uw kamp voor de laatste keer midden in de duinen opslaat. Voor wie wil is er opnieuw een mogelijkheid om van de zonsondergang op de hoogste duin van de omgeving te genieten (Looptijd: 5 uur).

Dag 9  Tazenakht – Marrakesh
Na het ontbijt neemt u afscheid van de kamelen drijvers en wordt uw bagage overgeladen in auto’s. U steekt het grote plateau van Iriqi over en volgt gedurende 90 km een weg, die langs de Algerijnse grens loopt. Daarna pikt u de gewone weg weer op en rijdt door de mooie vallei van Foum Zguid. Tussen de middag luncht u in een klein restaurant in het stadje Tazenakht. Na de lunch rijdt u over de Tizi n’Tichka pas terug naar Marrakech, waar u weer uw intrek neemt in een riad of hotel.

Dag 10  Marrakech

U heeft vandaag de gelegenheid voor het verkennen van deze ‘rode’ stad uit de elfde eeuw. De bijnaam verwijst naar de vele terracottakleurige gebouwen die extra rood lijken in de gloed van de ondergaande zon. Er zijn veel bezienswaardigheden, zoals het museum van Marrakech, de Koranschool, de Koutoubia moskee, het Bahia en Badi paleis, de wijk Gueliz met haar chique winkels, de graftomben van de Saadiërs, de Menara-tuinen en als topper de tuinen van Majorelle van de modekoning Yves Saint Laurent. Maar ook de vele soeks (overdekte markten) en ook de Jemaa el Fna overdag met de vele kraampjes mag u niet missen.

Dag 11  Marrakech en retourvlucht
Wellicht hebt u, gezien het tijdstip van uw vlucht,  vandaag nog tijd voor de andere bezienswaardigheden van Marrakech, voor zover u ze gisteren nog niet bezocht heeft. Op tijd wordt u door uw gids naar de luchthaven van Marrakech gebracht voor uw retourvlucht.

 

Prijs

Prijs per persoon is afhankelijk van het aantal deelnemers en de reiscondities. Neemt u contact  op voor meer informatie.