Hoge Atlas, centraal gedeelte, wandeltocht met muildieren

 

Algemene informatie

Dit massief van het centrale hoge Atlas gebergte is qua natuur het meest gevarieerd en ruigst. De Berbers die hier wonen hebben hun dorpen langs de rivier gebouwd in de rozen- en  in de gelukkige vallei. U ziet hoe de nomaden wonen, de herders passeren ons met hun vee, kinderen die je zomaar uit het niets opeens tegemoet rennen. Op deze reis maakt u kennis met het ruige leven in de bergen. We wandelen door de vallei d’Ouzighimte en we passeren indrukwekkende bergkloven  en bergdorpen. De valleien zijn een oase van geluk en voorspoed, ze liggen te midden van de bergen die hen goed beschermen. In de winter ligt dit gebied onder een dikke laag sneeuw en hebben de mensen het niet makkelijk maar in de zomer is het groen en vruchtbaar. In dit prachtige gebied zijn de huizen in de dorpen die we passeren gebouwd van leem. U ontdekt een bijzondere cultuur. Een mooie bijzondere avontuurlijke reis door de bergen van de Hoge Atlas, om Marokko te leren kennen.

Periode: mei tot en met september

Reisprogramma in het kort

Dag 1:             Aankomst in Marrakesh –Transfer naar uw hotel of riad.
Dag
2:             Marrakesh – Azilal –Gelukkige vallei, begin van de wandeltocht
Dag 3:             Wandeltocht
Dag 4:             Wandeltocht
Dag 5:             Wandeltocht
Dag 6:             Wandeltocht
Dag 7:             Wandeltocht
Dag 8:             Marrakesh
Dag 9/10:      Twee dagen in de ‘rode stad’  – Marrakesh.
Dag 11:          Terugreis naar Europa

Reis in detail.

Dag 1 : Aankomst in Marrakesh

Aankomst per internationale vlucht in Marrakesh. Na aankomst op de luchthaven worden we welkom geheten door onze gids en naar onze accommodatie gebracht. We overnachten in een prachtige riad, die midden in de oude Medina gelegen is. ’s Avonds gaan we een kijkje nemen op de Jemaa el Fna. Dit wereldberoemde marktplein dat vermaard is om zijn verhalenvertellers, slangenbezweerders, waarzegsters, vuurspugers, gnawa-dansersen en andere kunstvertoners, verandert elke avond in een openlucht restaurant. Dit bijzondere plein ‘plein van de dood’, bood vroeger een ander soort spektakel in de vorm van publieke terechtstellingen waarna de hoofden van de slachtoffers werden tentoongesteld op palen.
Overnachting: riad op basis van logies en ontbijt.

Dag 2: Marrakesh – Azilal. De Gelukkige vallei – Ikisse n’Arousse

Na het ontbijt vertrekken we naar Azilal, de hoofdstad van het massief. We lunchen onderweg in een leuk restaurant en rijden verder richting de bergpas  AGHBAR (2200 m). Na een lange mooie afdaling komen we aan in de vallei van Ait Bouguemz ook wel “De gelukkige vallei” genoemd. Ons avontuur begint hier echt, we maken kennis met de muildier drijvers, de kok en natuurlijk de muildieren die onze bagage zullen gaan dragen. We beginnen onze eerste wandeling en na twee uur bereiken we een gîte d’etappes, waar we de nacht doorbrengen (2 uur wandelen).

Dag 3: Ikisse n’Arousse (2300 m) – Berg Aghry (+3000m)- Tarkeddit(2900m).

Na het ontbijt stijgen we naar de pas van Aghray met een prachtig uitzicht op de bergketen van de M’goun. Vervolgens dalen we naar het plateau van Tilibit, hier bevinden zich de bronnen van Tassaoute. We zetten ons kamp op voor de nacht op een mooie plek in de natuur (4 à 5 uur wandelen).

Dag 4: Tarkeddit(2900)- Azgar top van de M’Goun-Assif Oulilimte.

Na het ontbijt lopen we  verder door de bergen. Ieder half uur verandert het landschap weer adembenemend. We bereiken Assif n’Oulilimte en zetten ons kamp op aan de voet van de majestueuze berg de M’goun ( 4071 m) op een hoogte van 2600 meter, mocht je nog zin en enrgie hebben dan kun je vanaf hier de top vam de berg gaan beklimmen. Dat is nog eens 9 uur. Even doorzetten!

Dag 5: Assif n’Oulilimte- Ain Aflafal.

Na het ontbijt vertrekken we voor een wandeling van ongeveer 5 uur. In de grotten die we gaan bezoeken ontdekken we mooie afbeeldingen. Nomaden wonen in deze grotten. We zetten ons kamp op bij de bron van Aflafal op een hoogte van 2400 meter.

Dag 6: Ain Aflafal- Vallei Ouzighimt-Imi n’Irkt.

Na het ontbijt vertrekken we en ontdekken  een prachtige vallei in het midden van de bergen, de Ouzighimt vallei. We picknicken op een mooi plekje onder een walnotenboom en slaan na weer een mooie bergtocht ons kamp op in Imi n’Irkt op een hoogte van 2000 meter.

Dag 7: Imi n’Irkt-kloof van de Achaabou- Aguerzeka.

Vandaag is de ‘dag van het water’. We dalen af in enkele kloven en waden door beekjes, reden waarom de wandelschoenen worden verruild voor teva’s of andere open sandalen of sportschoenen.Vanuit Tarzoute gaat het naar de vermaarde kloven van de M’Goun (Achabou) waar bergbeken met een diepte van ongeveer een meter zich slingerend een weg zoeken banen tussen rotswanden van wel twaalfhonderd meter hoog. We volgen de stroompjes en bereiken zo de bronnen van Ifasfas (1860m) aan het einde van de smalle kloof. We verlaten de  kloven van de M’Goun en passeren het dorp Tighanimine, waar de vallei stukje bij beetje breder wordt. We eindigen onze trektocht in Aguerzaka, waar we voor de laatste keer onze bivak opslaan.

Dag 8: Rozenvallei-Ouarzazate- Marrakesh.

We rijden vandaag door de vallei van de rozen. Hier komen de rozenblaadjes vandaan die verwerkt worden in veel producten. We passeren Quelaat Mgouna, de hoofdstad van deze streek en vervolgens komen we bij de grote oase van Skoura, Ouarzazate.  We passeren de bergpas Tichka op 2260 meter hoogte en krijgen prachtige vergezichten te zien. Langzaam dalen we weer af en komen laat in de middag aan op onze eindbestemming Marrakesh. We logeren in een riad of een hotel.

Dag 9/10: Marrakesh

We hebben vandaag de gelegenheid voor het verkennen van deze ‘rode’ stad uit de elfde eeuw. De bijnaam verwijst naar de vele terracottakleurige gebouwen die extra rood lijken in de gloed van de ondergaande zon. Er zijn veel bezienswaardigheden, zoals het museum van Marrakesh, de Koranschool, de Koutoubia moskee, het Bahia en Badi-paleis, de wijk Gueliz met haar chique winkels, de graftomben van de Saadiërs, de Menara-tuinen en als topper de Jardin Majorelle van modekoning Yves Saint Laurent. Maar ook de vele soeks (overdekte markten) en ook de Jemaa el Fna overdag met de vele kraampjes mogen we niet missen. Overnachting: riad op basis van logies en ontbijt.

Dag 11:

We brengen u weer op tijd naar het vliegveld van Marrakesh voor onze terugreis. Hier nemen we weer afscheid van u.
Einde van een fantastische reis door Marokko!

Prijzen en condities
Prijs per persoon:  Hangt af van het aantal deelnemers, neemt u contact op voor meer informatie.