Hoge Atlas, oostelijk gedeelte, wandeltocht met muildieren door merengebied

SJ20140530539

Algemene informatie

Een van de mooiste trektochten die men vanuit Marrakech door de prachtige bergwereld van de hoge Atlas kan maken voert door het oostelijke gedeelte. Hoge rotswanden, diepe kloven, weelderige valleien en panoramische uitzichtpunten wisselen elkaar af. Contrastrijk en gevarieerd is het landschap , als we het plateau van de Ait Abdi doorsteken, door de kloven van het massief van Melloul. We waden door de rivier en trekken over de Akka N’Taghia, het hoge plateau waar de nomaden in de zomer verblijven. De berbers van de Ait Addidou en de Ait Morhad bewonen gezamenlijk de hoogvlaktes in het gebied rond Imilchil. Het zijn oude berber stammen, nomaden die zich aangepast hebben aan het leven in deze streek en weten hoe ze er kunnen overleven. Tussen de bergen en de droge en woeste hoogvlaktes bloeit een hele rijke cultuur.
Een heel bijzonder gebied qua cultuur en tradities, een prachtige en natuurlijk ook sportieve tocht!

Reisperiode: mei – oktober

Reisprogramma

Dag 1:            Vlucht naar Marrakech – Riad
Dag 2:            Transfer Marrakech – Meer van Tislit – kamperen
Dag 3:            Imilchil – Oudiddi – kamperen. (Looptijd: 5 uur)
Dag 4/5:        Assif Melloul –Aghbalo N’Mohti – Batli- kamperen. (Looptijd: 7 uur)
Dag 6:            Col de Dari – Aït Boulmane – kamperen . Looptijd: (4 uur)
Dag 7:            Aït Boulmane – plateau Anou Ahnad – kamperen. (Looptijd: 6 -7 uur)
Dag 8:            Ahnad – Tighanimine – kamperen. Looptijd: (7 uur)
Dag 9:            Tighanimine –kloven van Taghia – Tighannimine – kamperen.( Looptijd: 4 uur)
Dag 10:          Transfer Zaouite Ahnsal – meer van Binalouidane. Bij inwoners of in een hotel.
Dag 11:          Transfer meer van Binalouidane – Marrakech – meer van Takrkouste –Riad
Dag 12:          Transfer meer Takrkouste – Marrakech – riad
Dag 13:          Terugvlucht naar Nederland

Reisschema van dag tot dag

Dag 1  Aankomst in Marrakesh
Aankomst per internationale vlucht in Marrakesh. Na aankomst op de luchthaven worden we welkom geheten door onze gids en naar onze accommodatie gebracht. We overnachten in een prachtige riad, die midden in de oude Medina gelegen is. ’s Avonds gaan we een kijkje nemen op de Jemaa el Fna. Dit wereldberoemde marktplein werd in 2001 toegevoegd aan de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Het is beroemd is om zijn verhalenvertellers, slangenbezweerders, waarzegsters, vuurspuwers, gnawa dansers en andere artiesten en verandert elke avond in een openluchtrestaurant. Dit bijzondere plein ‘plein van de dood’, bood vroeger een ander soort spektakel in de vorm van publieke terechtstellingen waarna de hoofden van de slachtoffers werden tentoongesteld op palen.
Overnachting: riad op basis van logies en ontbijt.

Dag 2. Transfer Marrakech – Meer van Tilsit (2300m)
Na een vroeg ontbijt vertrekken we per 4×4 voertuig naar Imilchil. We zullen ongeveer 8 uur onderweg zijn. We picknicken onderweg in het bos, vlak voor het dorpje Aghbala. De route voert ons via de vlakte van Haouz naar de bergen van de Midden Atlas. Daarna passeren we Beni Mellal en klimmen naar het plateau van Imilchil. Bij het meer van Tislit, waar we ons eerste bivak zullen opslaan, wachten de muildier drijvers ons op.

Dag 3. Meer van Tilsit (2300m) – Imilchil (2159 m) – Oudiddi (2100 m)
Een klein pad slingert zich naar het plateau, waar Imilchil zich bevindt. Het plateau, dat omgeven wordt door de hoge bergen van de oostelijke Atlas, buigt langzaam af naar de ingang van de kloven van de Melloul. De bivak wordt opgeslagen in Oudiddi. Looptijd: 5 uur.

Dag 4 en 5. Assif Melloul – Aghbalo N’Mohti – Batli (1600 m)
In twee dagen dalen we af naar het Assif Melloul. Tot aan Oulghazi blijft de vallei groot en bebouwd, maar zonder dorpen vanwege het grillige karakter van de rivier. Er is vaak bos te zien en het landschap wordt steeds woester. We passeren enkele schaapskooien met hun herders. De tweede dag komen we uit bij het dorpje Batli. Wellicht moeten we enkele keren door het water waden. We kamperen in Batli. Looptijd: elke dag 7 uur

 Dag 6. Col de Dari (1968 m) – Aït Boulmane (1500 m)
Kleine stijging temidden van pijnbomen naar de Dari pas, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de vallei van Anergui. Geleidelijke afdaling naar Aït Boulmane in het massief van Melloul. De namiddag is ter vrije besteding. Er kan gezwommen worden (Club Med Berber!) en een bezoek gebracht aan Aït Boulmane. We slapen ofwel bij mensen thuis ofwel we kamperen. Looptijd: 4 uur.

Dag 7. Aït Boulmane – plateau Anou Ahnad (2300 m).
We klimmen naar het plateau van Ahnad via een erg mooi muildier pad. Er is weinig water op deze hoogvlakte. We kamperen bij Aït Tous, het enige waterpunt. Hier verzamelen zich de herders van de Aït Abdi. Looptijd: 6-7 uur.

Dag 8. Ahnad (2300 m) – Tighanimine (1600 m)
We steken de hoogvlakte verder over en dalen vervolgens af naar een aantal troglodyte woningen, die tegenwoordig nog gebruikt worden door de Aït Hdiddou ten tijde van de transhumance (= seizoen trek met vee). Daarna dalen we af in de vallei van het Assif Ahançal. We kamperen stroomopwaarts van de Zaouia Ahançal bij Tighanimine. Looptijd: 7 uur

Dag 9.Tighanimine – kloven van Taghia (2000 m) – Tighanimine.
Fantastische wandeling bij de ingang van de kloven van Taghia. Via een klein, steil pad bereiken we het dorp met dezelfde naam. De kloven zijn zeer indrukwekkend. Het is mogelijk hier te zwemmen en lekker uit te rusten. Daarna lopen we terug naar de kampeerplaats in Tighanimine. Looptijd: 4 uur

Dag 10. Zaouite Ahnsal – Meer van Binalouidane.
We nemen afscheid van de muildier drijvers en gaan per 4×4 voertuig naar het meer van Binalouidane. We rijden door een prachtig landschap met verschillend gekleurde rotsen. Picknick bij de samenvloeiing van twee rivieren. Daarna vervolgen we onze route en passeren een tweetal dorpjes, voordat we bij het meer van Binalouidane aankomen. We brengen de nacht door bij mensen thuis of in een hotel.

Dag 11. Meer van Binalouidane – Meer van Takrkouste.
Vandaag rijden we terug richting Marrakech. We lunchen in Azilal. Vervolgens rijden we naar het meer van Takrkouste, dat 30 km van Marrakech gelegen is. We overnachten in een sfeervolle herberg.

Dag 12. Meer van Takrkouste – Marrakech.
Na een relaxed ontbijt en zwemmen in het meer rijden we terug naar Marrakech, waar we de rest van de dag doorbrengen. Overnachting in een riad.

Dag 13. Terugvlucht
We worden op tijd op het vliegveld weer afgeleverd.

Prijzen en condities
Prijs per persoon:  Hangt af van het aantal deelnemers neemt u contact op voor meer informatie.