Unieke Fotoreis Marokko voor beginners en gevorderden

10-daagse Fotoreis – fotocursus in kleurrijk, gastvrij Marokko 

Ismailtours organiseert op aanvraag, in samenwerking met fotograaf / fotodocent Sabine Joosten  prachtige fotoreizen / fotocursus voor beginners en gevorderden door o.a.de Sahara woestijn in Marokko

Een unieke kans om een mooie, goed georganiseerde fotoreis te maken in fotogeniek Marokko. Als u zelf een groep samenstelt zorgt Ismailtours voor de rest! We kunnen het reisprogramma naar uw wensen en behoeften aanpassen, meer of minder verplaatsingen, verschillende streken van het land. Onderstaande reis is een voorbeeld waar op ieder gebied van kan worden afgeweken.

Voorbeeld FOTOREIS

We reizen in deze 10 dagen van Marrakech via Ouarzazate naar de Cheguaga (Sahara) woestijn en lopen daar 6 dagen onder begeleiding van een professionele gids terwijl dromedarissen de bagage dragen. We reizen in een rustig tempo zodat we genoeg tijd hebben om te kunnen genieten van de omgeving en het land en met aandacht te fotograferen.
Of je nu beginner of gevorderd qua fotografie bent dat maakt niet uit omdat je individueel begeleidt wordt.
Reis je graag mee zonder camera dat kan dat natuurlijk ook!
Vraag naar de mogelijkheden!
De woestijn fotoreis is mogelijk vanaf eind oktober tot begin maart in verband met de oplopende temperaturen in de woestijn. Op andere prachtige plekken in Marokko zijn  er meer mogelijkheden. Kijk daarvoor op andere pagina’s op deze site.

Heb je een groep die interesse heeft in een fotoreis laat het ons weten en we doen u, in goed overleg, een voorstel.

Foto lesprogramma

Aan de hand van een prettig opgebouwd lesprogramma krijg je heel veel informatie over fotografie tijdens deze fotoreis. We behandelen verschillende thema’s, aangepast aan de individuele vragen en behoeften van de deelnemers. Je krijgt ruim de tijd om met aandacht je eigen beeldtaal verder te ontwikkelen. Een professionele fotograaf, Sabine Joosten, die veel praktijk- en les ervaring heeft kijkt met je mee.

Het is prettig om ideeën en inzichten over fotografie met reisgenoten en een ervaren professionele fotograaf te delen. Iedere dag meteen verder te kunnen met de opgedane kennis, en vragen, technisch of beeldinhoudelijk, meteen beantwoord te krijgen. Daardoor leer je anders, bewuster, naar je eigen beelden te kijken, wellicht andere selecties te maken en ontwikkel je steeds meer je eigen beeldtaal.
Een camera is een verlengstuk van jezelf, van je gedachten, je gevoel, je manier van naar de wereld en je omgeving kijken­. Daarom fotografeert iedereen ook anders.
Met een groepje medereizigers die eenzelfde passie hebben in een prachtig en gastvrij land is deze fotoreis een unieke manier van reizen en leren.

Reisbeschrijving in het kort

We starten onze fotoreis in Marrakech, een van de mooiste koningssteden van Marokko, waar we een nacht in een mooie Riad (een traditioneel Marokkaans huis) verblijven. Daar maken we kennis met elkaar, en gaan de Medina en het grote centrale plein, de Dma el Fna, (fotografisch) verkennen. De dag erna vertrekken we met een minibus of fourwheeldrive auto’s richting Ouarzazate, een kleine provinciestad, waar we sfeervol overnachten. Het kan ook zijn dat we in Tamdagte overnachten, een dorpje dichtbij Ouarzazate. De dag erop rijden we weer verder en houden we stops op cultureel- en fotografisch interessante locaties. Als we aankomen bij de woestijn staan onze begeleiders met hun dromedarissen ons op te wachten.
De Sahara woestijn is gelegen na de laatste uitlopers van het anti–Atlasgebergte. We doorkruisen iedere dag een ander gedeelte van dit gebied met steeds wisselende landschappen. Je waant je steeds in een ander adembenemend filmdecor. We overnachten op verschillende locaties in tenten in de woestijn, de meereizende kok verzorgt de heerlijkste gevarieerde maaltijden. We leggen per dag maximaal 25 kilometer af. Ook voor ongeoefende wandelaars is dat makkelijk te doen. Mocht je onderweg even willen uitrusten of een hoog fotostandpunt willen innemen dan is het natuurlijk mogelijk om op de rug van een dromedaris plaats te nemen. Ook loopt er een extra dromedaris mee die, in geval van een blessure, een deelnemer op zijn rug kan vervoeren.
Kamperen in de woestijn, afgesloten van de bewoonde wereld, is een unieke ervaring. In deze tijd van het jaar kan de temperatuur oplopen tot maximaal 30 graden, de nachten koelen af tot minimaal 8 graden.
Het wandelen in de steeds wisselende landschappen, de veranderende lichtschakeringen en intensiteit, de enorme stilte om je heen en de eenvoud van het lopen door de rust en overweldigende landschap zullen je zeker inspireren!
Dit alles onder deskundige en betrouwbare begeleiding zodat je niet hoeft na te denken over de volgende stopplaats, wat je gaat eten, of waar je je tent op gaat zetten.

Wees welkom!

 

Reisprogramma in het kort

Dag 1: Aankomst in Marrakech –Transfer naar uw Riad.
Dag 2: Marrakech – Ouarzazate (of klein dorp Tamdagte) – Hotel of Riad
Dag 3: Ouarzazate – Dadelvallei – Ras Nkal. Begin wandeltocht – Tent
Dag 4: Ras Nkel– Sidi Naji – wandeltocht – Tent
Dag 5: Duinen van Zaher – wandeltocht – Tent
Dag 6: Duinen van Smarr – wandeltocht – Tent
Dag 7: Hamada – Sedratte – wandeltocht – Tent
Dag 8: Sedratte – Cheguaga – wandeltocht – Tent
Dag 9: Cheguaga – Transfer Marrakech – Riad
Dag 10; Marrakech – Transfer vliegveld – Terugvlucht

Reis in detail

Dag 1 : Aankomst Marrakech
Op de luchthaven van Marrakech worden we opgewacht door onze gids, Ismail Zegzaou en fotograaf Sabine Joosten en worden we in een minibusje naar onze accommodatie gebracht. Een mooie sfeervolle Riad die midden in de oude Medina van Marrakech gelegen is. Op iedere kamer is een wc en een douche en de kamers zijn traditioneel en kleurrijk ingericht. Nadat we onze kamers hebben gezien is er tijd voor een nadere kennismaking met elkaar. We gaan samen naar het centrale plein in de stad; Jemaa el Fna. Fotograferen op dit plein is een belevenis op zich. We eten, gezamenlijk in onze Riad of in een restaurant in de buurt en hebben rust en tijd om de eerste indrukken te verwerken.
OvernachtingRiad op basis van logies en ontbijt.

Dag 2. Transfer Marrakech – Ouarzazate (of in een klein dorp Tamdagte)
Na het ontbijt verlaten we de hectiek van de stad en vertrekken we met een minibus of fourwheeldrive richten Ouarzazate, een kleine provinciestad. We rijden over de Tizi ’n Tichka-pas richting het zuiden. Het hoogste punt is gelegen op 2260 meter hoogte. De weg voert u dwars door het Hoge Atlasgebergte en biedt geweldige uitzichten over de bergen en valleien. Onderweg bezoeken we de Kasba van Talouet en passeren we talloze dorpjes waar we ook eventueel uit zullen stappen. Onderweg lunchen we bij mensen thuis of in een restaurant. Ten zuiden van de pas ligt Ait Ben Haddou, een spectaculaire kashba. We verkennen het kasba-complex en klimmen naar de Agadir (=versterkte graanopslagplaats), van waaraf u een prachtig uitzicht heeft over de vallei. Het is een cultureel beschermde UNESCO plaats. Er zijn veel straatjes en plekken om te dwalen en mooie beelden te maken. Daarna rijden we door naar ons hotel in Ouarzazate of riad in Tamdagte waar we ons intrek nemen. We gebruiken gezamenlijk het avondeten in onze Riad of voor een paar euro’s in de buurt.
OvernachtingRiad of hotel op basis van diner en logies en ontbijt.

Dag 3 : Ouarzazate – Dadelvallei – Ras Nkal – begin trektocht
We vervolgen na het ontbijt onze reis naar het zuiden. De tocht voert door de schitterende vallei van de Draa, een grote Marokkaanse rivier die ontspringt in het Atlasgebergte. We gaan prachtige kashba’s zien en rijden door uitgestrekte gebieden met dadelpalmen. We passeren de plaatsen Agdz, Zagora, Tagounit, Oulad Driss en rijden vandaag ongeveer 265 km. Ook nu stoppen we onderweg om een paar keer om te fotograferen.
Tenslotte bereiken we de plaats Mhamid, waar we worden opgewacht door onze Marokkaanse kok, de dromedaris begeleiders en natuurlijk de dromedarissen die onze bagage zullen dragen en waar we in geval van moeheid, problemen of behoefte aan een hoog standpunt, op kunnen zitten. Zodra alle bagage is overgeladen op de dieren maken we een korte eerste wandeling. We steken de Oued (= droge rivierbedding) van de Draa over en lopen naar het einde van een palmentuin (de Ras Nkhel), waar we ons eerste tentenkamp opslaan. Het kamp bestaat uit een grote tent waar we gezamenlijk in kunnen eten als het buiten te koud is, tafels en stoeltjes om op te zitten en kleine tenten voor onszelf om de nacht in door te brengen. De matrassen waar we op slapen zijn van een prettige dikte! De bewoonde wereld is nog te bereiken… We eten gezamenlijk een lekkere gezonde maaltijd, bereidt door onze kok en slapen onze eerst nacht in de woestijn.
Vandaag lopen we niet meer dan 1 uur door het begin van de woestijn.
Overnachting: op basis van vol pension, tentenkamp.

Dag 4 : Ras Nkel – Sidi Naji
We verlaten na het ontbijt een vruchtbaar gebied waar irrigatiesystemen het dal van water voorzien en we wandelen door een bos van tamarinde bomen langs de kleine rivier de Elmaleh.
In het ritme van de dromedarissen met steeds andere landschappen is fotograferen zo anders dan in een drukke stad. Misschien laat je je camera een dag in je tas, misschien stort je je meteen op de eerste de beste zandheuvel of palmboom, misschien wil je een extra hoog standpunt op de rug van een dromedaris; We gaan het ontdekken en ervaren.  We vervolgen onze tocht, steken het plateau van de Sidi Naji over en slaan ons kamp op, niet ver van de Maraboet (wijze man) van Sidi Naji. Vandaag lopen we ongeveer 4 uur.
Overnachting: op basis van vol pension, tentenkamp.

Dag 5 Duinen van Zaher
Na een lekker ontbijt gaan we op pad en verlaten het Tamarinde bos om langzaam maar zeker in de immense woestijnvlakte te komen. We lopen richting het westen, steeds dieper de woestijn in. Langzaam verdwijnen de tamarinde bomen. Hoge duinen vullen het landschap en na 5 uur lopen bereikt u de Erg (= duinen reeks) van Zaher, onze kampeerplek.
We genieten van de zonsondergang en van een heerlijke maaltijd.
Overnachting: op basis van vol pension, tentenkamp.

Dag 6 : Duinen van Smarr
Na het ontbijt koersen we richting het noorden en vervolgens weer naar het westen. We steken de droge rivierbedding van de Draa (langste rivier van Marokko) over, een vlakte van zand en keien en passeren een verlaten dorpje genaamd El Bloc. Hier ziet u sporen van een oud irrigatiesysteem en verlaten ruïnes waar ooit mensen woonden en waar soms nog wel eens nomaden tijdelijk hun intrek nemen. We nemen vanzelfsprekend de tijd om hier te fotograferen. Vlakbij slaan we ons kamp op bij de Erg (duin) Smarr.
Vandaag lopen we weer ongeveer 3 uur.
Overnachting: op basis van vol pension, tentenkamp.

Dag 7 :
 Hamada – Sedratte
We zijn nu midden in de grote Sahara, overal om ons heen zijn er duinen en zandvlaktes zover het oog strekt. De Hamada (= rotsplateau in een woestijngebied) van de Draa en de Jbel (= berg) Bani bepalen aan de horizon het landschapsbeeld. U zult verbaasd zijn over de vele kleuren die u ziet. Aan het einde van de middag beklimmen we de hoogste duin, genaamd Abidlia, om er van de zonsondergang te genieten.
De duinen van Sedratte vormen vanavond de entourage van onze kampeerplaats.
Vandaag lopen we ongeveer 3 uur.
Overnachting: op basis van vol pension, tentenkamp.

Dag 8 :  Sedratte – Cheguaga
In het langzame ritme van de dromedarissen lopen we het duinengebied van Cheguaga uit. Onderweg komen we wellicht nomaden tegen, die hier verblijven in hun bedoeïenen tenten. We steken een drooggevallen meer over. De Daya de Cheguage. Waar we ons kamp voor de laatste keer midden in de duinen opslaan. Er is opnieuw een mogelijkheid om vanaf de hoogste duin van de omgeving van de zonsondergang te genieten. Vandaag lopen we weer ongeveer 5 uur.
Overnachting: op basis van vol pension, tentenkamp.

Dag 9 :  Cheguaga – einde trektocht – Transfer naar Marrakech
Na het ontbijt, staat er vervoer voor ons klaar om ons weer naar Marrakech te brengen. We nemen afscheid van de dieren, begeleiders en de kok. Onderweg komen we weer langs mooie landschappen waar we naar behoefte zullen uitstappen. Onderweg stoppen we ook om te lunchen. Terug in Marrakech worden we naar onze Riad gebracht. In de avond kijken we samen naar de gemaakte beelden. We zijn weer in de buurt van electra! Wie wil kan nog in de stad gaan fotograferen. Ook in de avond, als er geen zonlicht is, is Marrakech zeer fotogeniek!
Overnachting: op basis van logies en ontbijt, Riad.

Dag 10 : Marrakech – Retour Amsterdam
Op tijd wordt u door onze gids Ismail, weer naar de luchthaven van Marrakech gebracht voor uw retourvlucht. We zwaaien je uit op het vliegveld en hopen dat je genoten hebt van dit gastvrije bijzondere land en natuurlijk dat je met mooie beelden, opgedane kennis en de daarbij behorende verhalen heel tevreden huiswaarts keert.

Reis Begeleiding

Marokkaanse Gids; Ismail Zegzaou
geboren in Marokko is een gids met veel ervaring en expertise in Marokko. Hij weet veel over zijn land, diens inwoners, cultuur en tradities. Hij werkt voor verschillende reisorganisaties in Nederland en Frankrijk heeft zijn eigen reisbureau,’ismailtours’ opgericht, waarvoor hij reizen op maat organiseert, zoals ook deze reis. Hij heeft alle officiële papieren en positieve referenties, is docent voor andere gidsen en is in het bezit van een EHBO-diploma. Hij heeft al veel tochten met groepen begeleid en heeft een groot netwerk van kundige, sympathieke mensen die voor hem werken. Ismail is een prettig persoon die het beste voor zijn klanten wil. Hij heeft oog voor detail en comfort, past zich makkelijk aan aan de wensen van zijn klanten, denkt mee, regelt, weet de mooiste plekken en legt contacten waar nodig.
Ismail zet zijn expertise, materieel en contacten in, om uw reis onvergetelijk te maken.

Docent fotografie; Sabine Joosten
is bekend om haar documentair werk met een persoonlijke stijl en benadering van haar onderwerpen. Ze maakt reisreportages, landschappen, straatfotografie en fotografeert onderwerpen die haar raken. Haar foto’s worden dagelijks in verschillende media gepubliceerd.
Sabine geeft les in fotografie en de daarbij behorende digitale techniek, aan studenten van vakopleidingen, collega’s en amateurs. Ze begeleidt met gevoel en compassie voor zowel de mens vóór als achter de camera.
Haar persoonlijke stijl, benadering en sociale integriteit met mensen en omgeving, samen met haar meer dan 30 jaar vakkennis en ervaring, zullen u meenemen en begeleiden in uw eigen manier van fotograferen. Een foto, het omgaan met beeld, een verhaal vertellen, net even iets anders ‘ durven’ kijken, maar ook de techniek begrijpen. Het is fijn om daar in deze reis, ver weg van de dagelijkse beslommeringen, de focus, tijd en mogelijkheden voor te hebben onder het toeziend oog van iemand die er veel over kan en wil vertellen en het beste uit jezelf en je camera probeert te halen.
Sabine heeft veel ervaring in het fotograferen in Marokko, ze heeft in samenwerking met Ismail, prachtige reizen gemaakt door verschillende gebieden van dit land.
Haar werk wordt vertegenwoordigd door het agentschap/fotobureau de Hollandse Hoogte / ANP, en ze is lid van de beroepsorganisatie Dupho. Ze spreekt vloeiend Engels, Duits en Frans.

Terug in Nederland
zal er in Amsterdam, nog een extra ontmoeting zijn met Sabine om een selectie van elkaars foto’s te zien en te bespreken. Er worden nog tips gegeven qua fotobewerking, printen en het maken van wellicht een eigen reisboek.

Inbegrepen in de prijs 
 • alle overnachtingen in hotel of riad op basis van logies en ontbijt in Marrakech – Ouarzazate
 • Diner in Ouarzazate (of nabij gelegen Tamdagte)
 • Vol pension tijdens de trektocht
 • Gids Ismail Zegzaou die u alle dagen begeleidt
 • Fotodocent Sabine Joosten die u alle dagen op deze fotoreis begeleidt
 • Dromedarissen die alle bagage tijdens de trektocht dragen
 • Dromedaris-begeleiders die zorgen voor de dieren en kampement
 • Marokkaanse kok die alle maaltijden in de woestijn bereidt
 • Kampeerspullen zoals dikke matrassen, grote gezamenlijke tent/kleine tenten/tafeltjes en stoelen voor uw comfort
 • Mineraalwater tijdens de trektocht- fotoreis
 • Samenkomst in Nederland, enkele weken na terugkomst in het midden van het land

Prijs fotoreis; op aanvraag

De reis gaat door bij een minimale bezetting van 6 personen. Maximaal 12 personen! Mail met Sabine Joosten joosten@xs4all.nl voor meer vragen en informatie. Of bel; 0628057272