Algemene informatie

marokko marrakeshWelkom in Marokko!

Marokko is een land met heel veel mogelijkheden. De verscheidenheid aan landschappen, de bergen van de Atlas, de duinen en weidsheid van de Sahara, de Atlantische kust en de architectonische rijkdom van de medina. Er zijn verbazingwekkend veel mogelijkheden voor een bezoek aan dit bijzondere land. Marokko biedt vele soorten onderdak, van heel luxe tot heel simpel. De gastvrijheid en volksaard van het Marokkaanse volk bieden vele mogelijkheden voor een aangenaam verblijf. Koning Mohammed VI heeft de ontwikkeling van het toerisme in de afgelopen jaren door middel van grote infrastructurele projecten sterk aangemoedigd. Marokko is relatief gezien, een veilig land, er zijn weinig geweldsdelicten en zelden tegen toeristen. Dit maakt het een veilige plek om je horizon te verbreden, mooie reizen te maken en het land goed te leren kennen.
Gastvrij Marokko is een land van veel contrasten, geniet met ons mee en wees welkom in ons land!

.SJ20140607309

Geschiedenis

De eerste geïdentificeerde inwoners van Marokko zijn de Berbers, die ten zuiden van het Atlasgebergte leefden. Na 2000 v. Christus. trokken de Berbers, door klimaatveranderingen, naar het Noorden en vestigden zich in wat nu Marokko heet. In de 6e eeuw voor Christus vestigden de Feniciërs zich langs de kust, waarna ook de Carthagers en de Romeinen volgden. De Romeinen bestuurden de kustgebieden en de nabij gelegen valleien. Deze waren makkelijk te verdedigen en waren economisch belangrijk. In de tweede eeuw na Christus werd het christendom geïntroduceerd, inwoners verspreid over het hele land bekeerden zich daartoe. Toen de Arabieren in de zevende eeuw na Christus Marokko veroverden, bekeerden de meeste Berbers en ook vele andere bevolkingsgroepen zich tot de islam. Daarna kwam de regio Barghawata onder controle van het Abbasid Kalifaat in Baghdad, onder Idris Ibn Abdallah, die de Idrisid Dynastie vestigde. Marokko werd hiermee een centrum van religieus onderwijs. Tijdens de elfde en twaalfde eeuw kregen de Berber dynastieën meer macht en vervingen zij de Arabische Idrisid Dynastie.Van 1511 tot 1659 regeerde de Saadi Dynastie, en vanaf de zeventiende eeuw de Dynastie der Alaouieten. Daarna kende het land een korte periode van instabiliteit, door intense gevechten tussen de diverse stammen. Ahmed I al Mansur was echter in staat de stabiliteit terug te brengen in het land, wat leidde tot grote bloei. Tussen 1579 en 1603 vestigden ook de Joden en Moren uit Spanje zich in Marokko. Al deze invloeden droegen bij aan de rijke cultuur die tot op heden nog aanwezig is. In de eerste jaren van de twintigste eeuw waren het vooral de Europese landen die hun machtsinvloed wilden uitbreiden, in het bijzonder Frankrijk, die zijn belangen in Noord-Afrika wilde vergroten. In 1904 reageerden de Duitsers boos op de verkregen macht van Frankrijk. Spanje en Frankrijk hadden het protectoraat over noordelijk en zuidelijk Marokko. Een oorlog werd afgewend door Duitsland enkele concessies te geven. Tot op de dag van vandaag is de Sahara nog steeds een betwist gebied tussen Marokko, Spanje en Mauretanië. De huidige koning Mohammed IV staat bekend om zijn moderne ideeën en zijn enorme inspanningen om Marokko tot grotere hoogte en vooruitgang te leiden.

 
 
 
  

SJ20140529147

Marokko in cijfers

Bevolking: 33 miljoen inwoners (schatting 2012). Hoofdstad: Rabat (1 750 000 inwoners). Voornaamste steden: Casablanca (3 600 000 inwoners), Fez (1 000 000 inwoners), Marrakesh (1 300 000 inwoners), Tanger (750 000 inwoners). Gebied: 710 850 km2 dat is 1,4 keer Frankrijk. Urbanisatiegraad: 55,1 procent. Staatsvorm: constitutionele monarchie. Staatshoofd: Koning Mohamed VI (sinds juli 1999). Talen: Berbers, klassiek Arabisch en Amazigh (Berbers) zijn de twee officiële talen. De taal die voornamelijk gesproken wordt is het Marokkaanse dialect Arabisch (darija). Frans wordt bijna overal gesproken en Spaans vooral in het noorden. Munteenheid: Marokkaanse Dirham. €1 komt overeen met 11 dirhams. De invoer en uitvoer van dirhams is verboden. Tijd: Vergeet niet om uw horloge op de Marokkaanse tijd te zetten! Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger en tijdens de wintertijd is het 2 uur vroeger. Elektriciteit: adapters en transformatoren zijn niet vereist, de stopcontacten zijn identiek aan de Franse en de Nederlandse (220V). Handelen: geef tijdens het winkelen niet meer uit dan u bereid bent te betalen. Bedenk voor uzelf een maximaal bedrag. Laat zien dat je bereid bent te onderhandelen maar ga nooit boven je maximale bedrag zitten. Levensverwachting: 76,11 jaar (schatting 2012). Analfabetisme: ongeveer 30%. Werelderfgoedlijst van UNESCO: Medina van Fez (1981), Medina van Marrakesh (1985), Ksar Aït Benhadou (1987), Historische stad van Meknes (1996), Medina van Tétouan (1997), Archeologische Romeinse nederzetting Volubilis (1997), Medina van Essaouira (voorheen Mogador) (2001), Portugese stad van Mazagan (El Jadida) (2004), Historische centrum en de nieuwe stad van Rabat (2012).)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SJ20140608444

Een mozaïek van landschappen

Marokko biedt een ongelooflijke diversiteit aan natuurlijke landschappen, door haar omvang en bijzondere ligging tussen het Rifgebergte, de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Sahara. De noordelijke regio van het Rifgebergte is spectaculair door de ravijnen, talrijke watervallen en groene valleien. De hoge Atlas, met als hoogste punt de djebel Toubkal op 4167 m hoogte, staat bekend om haar prachtige landschappen en de diverse wandelroutes. Aan de andere kant vindt u Marrakesh met haar ‘soeks’ (markten) en prachtige wallen, de stad Ouarzazate met haar vertrekpunten voor ontelbare uitstapjes naar de woestijn, de prachtige palmbossen en de beroemde kloven. Al deze regio’s bieden vele mogelijkheden voor toeristen.

 

 

 

 

IMG_9695Een cultuur tussen oost en west

Al sinds millennia is en blijft Marokko een kruispunt van culturen. Door invloeden uit zowel Europa als Maghreb (noordwestelijke deel van Afrika) heeft het land een geschiedenis van veel gemengde culturen: Berber, Romaans, Fenisische Almoraviden, Portugees, Spaans, Frans, enz.. Al deze verschillende culturen hebben de Marokkaanse identiteit van vandaag gevormd. Traditionele soeks (markten), Portugese gebouwen, gemaakt door grote Europese architecten, en nog veel meer bieden veel mogelijkheden voor bezichtigen. “Moe” van het land zal u nooit worden.

 

 

 

 

 

 

 

  

_SJD6583Een uitzonderlijke gastheer

De Marokkaanse cultuur is een sterke cultuur. Elke dag verzamelen de mannen zich op het terras van een café en de vrouwen bespreken uitvoerig alle praatjes en roddels voor hun huis, in de winkel, of tijdens een bezoek aan de hamam (badhuis) ! U zult regelmatig worden uitgenodigd om een kop thee bij iemand thuis te komen drinken.  Men vertelt verhalen over de cultuur, tradities en gebruiken. De warmte en de gastvrijheid van de Marokkaanse bevolking zijn één van de specifieke kenmerken van Marokko, en haar grootste troef!

 

 

 

 

 

 

IMG_9814

De Marokkaanse keuken

De Marokkaanse keuken is wereldwijd bekend en dat is niet voor niets. De liefhebbers van hartige kruidenmixen van zout maar ook van zoet zullen worden verwend! De dag begint met een ontbijt van tarwe gebak (harchas) en pannenkoeken (msemmens en beghrirs), met heerlijke dadel- en sinaasappel jam. Voor de lunch kun je kiezen voor een sappige rundvlees stoofpot met pruimen, gekonfijte citroen kip of overheerlijke kip amandel pasteitjes. Ten slotte kunt u ’s avonds genieten van soep harira (tomaat en linzen) of hssoua (verschillende soorten granen) couscous en diverse rijke salades. Ook zijn er volop mogelijkheden voor vegetarische maaltijden. Smakelijk eten!!

 

 

SJ20140529163

De Marokkaanse vlag

De Marokkaanse vlag is rood met in het midden een groene vijfpuntige ster. De rode kleur symboliseert de Alaouite-dynastie (huidige koninklijke dynastie, aan de macht sinds de 17e eeuw). Vóór de rode vlag was er een witte. Die symboliseerde de Merinids en Saadi-dynastie. De ster is pas na 1905 toegevoegd, toen Marokko een Frans protectoraat werd, om de vlag te kunnen onderscheiden van alle andere rode vlaggen. De ster symboliseert de oorspronkelijke zegel van Salomon die leven, gezondheid en wijsheid vertegenwoordigt. De vlag is niet veranderd na de onafhankelijkheid van Marokko en symboliseert nu de vijf zuilen van de islam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ismailtours7

Ideeën en verblijf mogelijkheden

De routes zijn talrijk en zullen afhangen van uw aankomstpunt, de tijd die u in Marokko wilt doorbrengen en natuurlijk uw budget. Wij geloven dat de kwaliteit van uw verblijf belangrijker is dan de kwantiteit, het zien van zoveel mogelijk hotspots. Vooral bij een kort verblijf! Als u een liefhebber bent van natuur of sport, kan het maken van langere tochten en wandelingen interessant zijn. Het is ook bijzonder om wat meer rond te hangen en de bevolking te ontmoeten. Of een mooie tocht te maken door de woestijn, de bergen of langs de Atlantische oceaan.
Er is heel veel mogelijk het is aan u om keuzes te maken, wij helpen u graag!

 

 

 

 

Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen.

Wij helpen u graag!